Thursday, August 11, 2011

Peringatan Bersama. [must read]


Asalamualaikum w.b.t.


COURTESY OF FB

Ini saya ambil dari SINI dan saya olah short form dia sikit ^^ sekadar perkongsian pada entry kali ini. Baca dan fahamilah dengan lapang dada.Insha Allah,kawan-kawan hati anda akan tenang dan pasti anda akan tergerak untuk melakukan sesuatu kebaikan.
Insha Allah..Amin..

Dalam Surah Annur, ada dinyatakan..

perempuan2 yang baik untuk laki2 yang baik

Pengajarannya,
1- Disamping kita berdoa untuk ditemukn dgn pasangan yg soleh,penting jugak untuk kita berikhtiar untuk mensolehahkan diri..
2- Teruskan berdoa dan berusaha mensoleh/hahkan diri

InsyaAllah pasangan yang soleh/hah akan diperolehi.. Berusahalah untuk mencintai Allah, insha Allah, Allah akan kurniakan pasangan yang Dia cintai.


Satu hadith nabi s.a.w:

Islam itu datang dlm keadaannya dagang (asing).. dan ia akan kembali dalam keadaan asing,beruntunglah mereka yg asing.

Pengajarannya,
Mujahadahlah untuk benar-benar berpegang dgn islam dan adat islam itu sendiri..even ia akan nampak janggal oleh orang lain (walaupun hari ni ramai yg adatnya, akan couple lah dating lah..before get married
tapi biarlah kita terus istiqamah meyakini bahawa,jalan kebahagian itu hanya ada pada islam) dan islam menganjurkan jalannya,iaitu taaruf,taqdim,khitbah,nikah.

p/s: Aku hanya faham taaruf & nikah.Ok,taaruf tu macam sesi perkenalan tetapi ada mahram kita di situ.
[tegur jika saya salah]
p/s: Nikah pula yg menghalalkan kita dengan pasangan kita. Kira kita berkahwin la kan. [paham kan?]
p/s: Taqdim & Khitbah pula saya tak tahu.Maaf..jadi saya mohon pada sesiapa yang tahu tolong beritahu agar saya dapat update entry ini. Perkongsian ilmu itu tidak akan jadi sia-sia,kawan-kawan (^_^)


UPDATE:
THANKS SAHABAT.

ini dari ape yg sy bace,maksud taqdim satu pernyataan hasrat hati untuk meminang melalui surat atau email atau mesej bertulis, bukannya bermaksud pertemuan.Khitbah pulak satu ikatan pertunangan ataupun sudah bertunang.Allahualam :)




sumber: http://adibyusoff.blogspot.com/2011/06/tingkatkan-rating-blog-anda-dengan.html#ixzz1VyQ85zwo

6 comments:

AhmadDanishHaikal said...

ini dari ape yg sy bace,maksud taqdim satu pernyataan hasrat hati untuk meminang melalui surat atau email atau mesej bertulis, bukannya bermaksud pertemuan.Khitbah pulak satu ikatan pertunangan ataupun sudah bertunang.Allahualam :)

AhmadDanishHaikal said...

ni dari pae yg sy bace,maksud taqdim satu pernyataan hasrat hati untuk meminang muslimat melalui surat atau email atau mesej bertulis bukannye melalui pertemuan.maksud khitbah pulak satu ikatan pertunangan ataupun pasangan yang sudah bertunang.Allahualam :)

rain ilias said...

danish: tengs awak..

rain ilias said...

danish: tengs awak..

AhmadDanishHaikal said...

my pleasure.sharing is caring :)

rudy_nizam said...

nice entry... x byk ank2 muda sekrg nk buat entry mcm ni... (ceh mcm da tua sgt pulk)...